2 Şubat 2016 Salı

" SELÇUK ESKİ SAAT KULESİ "

Eski Saat Kulesi

Evet saat kulesi, eskilerimizin bildiği St. Jean yokuşunun karşısında ki meydanda yıllar önce duran saat kulesi. Hala daha dedelerimiz, nenelerimiz o meydana saat kulesi meydanı diyorlar. Duyabiliyorum iç sesinizi “ ahh ahh keşke orda olsa, ne anılarımız var orda ” diye … Peki bu saat kulesine ne oldu?

 

Eski Saat Kulesi
Geçen gün, sosyal medyada nostaljik duygular ile paylaştığım o saat kulesinden sonra, eski belediye başkanlarımızın katkıları ile saatin akıbetini öğrenmiş olduk.
Saat belediye eski başkanımız rahmetli Cahit Tanman zamanında Avusturya Kazı Evi’nin Avusturya’dan getirtip Selçuk’a hediye ettiği bir saat imiş. Daha sonraları, çok eski model olduğu için arıza yapmış. Parçasını Türkiye’de bulamadıkları için, kazı evine danışılmış. Fakat onlarda bulamamış parçayı. Sonra bozuk saatin orda ne işi var denilmiş ve hooop kaldırılmış.
Yerine Artemis Heykeli ve Şehir Kapısı’nın sembolleri yapılmış.
Fakat bu da yeterli görülmemiş o alan için ve şimdiki düzenleme yapılmış.
Sonraki dönemlerde saat araştırılmış ve Kütahya’nın bir ilçesinde bulunmuş. Yapılan talepler yanıtsız kalmış. Ardından yeni bir proje arayışına girilmişti. Bunu duyan Quatman ailesi projenin tamamına talip olmuştur.
“Belediyenin ilgili birimleri ile ortak çalışma başlatılmış, modern mimari tarzda ve uygun boyutlarda yapılması, üzerinde Antik Çağ’dan Cumhuriyet’e kadar geçen dönemi anlatan figürler olacağına ve eski yerine konulacağına karar kılınmıştı” …
Fakat sonralarında değişen durumlar karşısında Quatman ailesinin yaptırdığı saat kulesi, bugün garajın oradaki meydana dikilmiştir. Ama insanlar hala eski saatin bulunduğu yere saat kulesi meydanı diyorlar, tezatlıklar ilçesiyiz …
Kentin belirli tarihsel, düşünsel, duygusal dokuları vardır. Bu dokuları korumak ve kollamak halkın ve yöneticilerin en önemli görevlerindendir. Kişiler gider, gelir. Aslolan halk ve içinde yaşadığı kenttir. Selçuk gibi tarihi bir kentte yaşadığımız için emin olun ki çok şanslı kişilerdeniz bu dünyada.  Bunun değerini bilmemiz çok ama çok önemlidir.
Ha bu arada eski saat kulesinin akıbeti ne mi oldu?
Soma Kamyoncular Derneği Kooperatifinde imiş.
Ne  işi varsa orda ,
Bizden çok şehir gezmiş …

Gezgin saat kulemizin sembolik dahi olsa geri gelmesi dileklerimle …

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Selçuk Efes Kent Belleği #EfesSelçuktanerelergezilir

  Selçuk Efes Kent Belleği Zaman Yolculuğu Efes Selçukluların ve Efes Selçuk’un tarihine, doğasına, insanına ilgi duyanların paylaşım noktas...