11 Şubat 2016 Perşembe

İbni Battuta' nın Ayasuluğ'u ziyareti

İbni Battuta' nın Ayasuluğ'u ziyareti 

1330’lu yıllar,

İlk kez Müslüman bir gezgin Ayasuluğ’u görmüştür.

İbni Batuta.

Bu dönemde Ayasuluğ’u Aydınoğlu Hızır Bey yönetiyordu.

İsa Bey Camii henüz yapılmamış (1375’ te yapılacak)  ve St. Jean Kilisesini sağlam olarak gören tek gezgin o olmuştur. Efes’i gördüğünde ise “Burası, Rumlar katında kutsal, eski ve büyük bir kenttir” demiştir.

St. Jean Kilisesini de şu ifadeler ile anlatıyor:

Burada iri kesme taşlardan inşa edilmiş büyük bir kilise vardır. Rumların inançlarına göre pek değerli tutulduğundan vaktiyle buraya dört bir yandan ziyaretçiler gelmekteyken, kenti Müslümanlar alınca onu Cuma Mescidi çevirmişler. Binanın duvarları renkli mermerden, tabanı ise beyaz mermerden yapılmıştır. Çatısı kurşunla örtülü. Çeşitli ebatlarda on bir kubbesi var. Her kubbenin altında suyunu ırmaktan alan bir havuz bulunuyor. Irmağın iki tarafını cins cins ağaç, asma çardakları, yasemin yetiştirilen tarlalar kaplıyor. Mabede tam on beş kapı açılıyor."

Aydınoğlu Hızır Bey ile karşılaşması:

"Bu şehrin hakimi Aydınoğlu Hızır Bey’dir. Onu daha önce Birgi’de babasının yanında görmüştüm. Tekrar karşılaştım. Onu at üzerinde selamladığım için benden hoşlanmadı. Bu davranışım, onun beni hediyesiz bırakmasına sebep oldu. Onların adetince yolcu selam vermek için atından inmelidir. O zaman beyler de atlarından inip selamı alırlar. Bu hareket onların katında pek beğenilir.

Hızır Bey bana “Nah” adı verilen sırma işlemeli, ipek elbise göndermekle yetindi, başka bir şey vermedi ! "

Ayasuluğ’da kırk altına bakire bir Rum dilberi (kızı) satın aldım. Sonra İzmir beldesine yöneldik…

İşte gittiğin yerin adetini bilmezsen, ortama ayak uyduramazsan oralarda sana anca Nah verirler. Ayasuluğ’da Bolcana Rum cariyeler olmalı ki, içlerinden bakire olanların bir tanesini İbni Batuta satın almış, her kentten böyle almışsa büyük bir kadın kafilesi kurmuş olmalı :) 

Tarihçi - Tolga MERT







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Selçuk Efes Kent Belleği #EfesSelçuktanerelergezilir

  Selçuk Efes Kent Belleği Zaman Yolculuğu Efes Selçukluların ve Efes Selçuk’un tarihine, doğasına, insanına ilgi duyanların paylaşım noktas...