8 Ocak 2016 Cuma

Efes’te mermeri bulan Aziz olur !

Efes’te mermeri bulan Aziz olur !
Efesliler Artemis Tapınağı’nı inşa edebilmek için antik dünyanın mermer ocağı olan Tasos ve Paros adalarından mermer almayı düşünüyorlardı. Fakat bu durum hem pahalı hemde taşıma açısından zahmetli olacak, ki zaten maddi açıdan güçleri buna yetmezdi. Rağbet görmeyen bu durum rafa kaldırılmıştı mecburen.
İşte tam bu sırada sanki kutsal bir güç Efesliler’e yardım etmişti.
Pixodoros adlı bir çoban, sıcak bir Efes gününde sürülerini otlatıyordu.Bu esnada iki keçisi kavgaya tutuştu.
Keçilerden birisi ani ve sert bir hareket ile arkasında ki kayaya çarptı. Bu çarpma sonucunda kayadan kopan ve yere düşen parçanın ardından eşi görülmemiş bir mermer ortaya çıkmıştır.
Bu mutlu haberi vermek için çoban Pixodoros hemen kente koşmuştur. Olay kentte büyük bir sevinç ile karşılanmıştır. Artık o günden sonra Pixodoros adı müjde anlamına gelen “Evangelos” olarak değiştirilmiş ve saygınlık kazanmıştır. Bu mermer ocağı Belevi yakınlarındaydı.
Evangelos ölümünden sonra Aziz ilan edilmiştir ve burada gömülmüştür.
İşte dünya böyledir. Ummadığın kişiler topluma deva olur. Çoban diye küçümsediğin bir gün Aziz olur. Zengin diye büyüttüğün bir gün aciz olur.
Artemis Tapınağı işte bu çoban sayesinde inşa edildi ...
Tarihçi Tolga MERT



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Selçuk Efes Kent Belleği #EfesSelçuktanerelergezilir

  Selçuk Efes Kent Belleği Zaman Yolculuğu Efes Selçukluların ve Efes Selçuk’un tarihine, doğasına, insanına ilgi duyanların paylaşım noktas...