26 Kasım 2015 Perşembe

"EFESLİ PARRHASİUS" (Ressam)

EFESLİ PARRHASİUS

Efesli Parrhasius, Antik Yunanistan’ın en tanınmış ressamlarından biriydi.

Efes’te doğmuş fakat Atina’da yaşamıştır. Yaşadığı dönem hakkındaki bilgilerimizi Sokrates ile yaptığı, sanat diyaloglarını kaydeden “Ksenofon” sayesinde bilmekteyiz. Yani M.Ö 399 yılından önce yaşamıştır.

Dönemin yine iyi ressamlarından Zeuxis ile kimin daha büyük bir sanatçı olduğu konusunda girdikleri iddia, Yaşlı Plinus’un (Gaius Plinus Secundus ) yazdığı "Naturalis Historia" adlı kitabında geçmektedir.


İkili, iddiaya girdikten sonra birer resim çizerek perdeyle kapatmışlardır. Yarışacakları gün geldiğinde, Zeuxis perdeyi kaldırmış ve çizdiği üzüm resmini ortaya çıkarmıştır. Üzümler o kadar çekici ve gerçekçi görünmüştür ki, uçan kuşlar yere inip resmi gagalamışlardır. Sonra Zeuxis, Parrhasius'un resmi üzerindeki perdeyi kaldırmasını istemiştir ve Parrhasius, perdenin aslında kendi çizdiği resim olduğunu açıklamıştır. Bu şekilde Zeuxis yenilgiyi kabul etmiş ve demiştir ki: 

"Ben kuşları kandırdım, ama Parrhasius Zeuxis'i kandırdı."

Tarihçi - Tolga MERT 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Selçuk Efes Kent Belleği #EfesSelçuktanerelergezilir

  Selçuk Efes Kent Belleği Zaman Yolculuğu Efes Selçukluların ve Efes Selçuk’un tarihine, doğasına, insanına ilgi duyanların paylaşım noktas...