23 Eylül 2016 Cuma

Efes’in Aşk adamı "General Lysimachos"

Efes’in Aşk adamı
"General Lysimachos"

İskender'in generallerinden Efes'i kuran kişi - Lysimachos ( MÖ 323-281)

Küçük Menderes ( Kaystros ), dağlardan, vadilerden sürükleyerek getirdiklerini Antik Efes limanına yığmaya başlayınca, liman bataklığa dönüşmüş ve kent yaşanmaz bir hal almıştı. İşte Efes’in böylesine yok olmaya başladığı dönemde
Büyük İskender’in ölümünün ardından, onun komutanlarından Lysimakhos Efes’e hâkim olmuştu. (M.Ö 290) 

Lysimachos zeki bir adamdı. Diğer generallerin birbirleri ile olan hâkimiyet mücadelesinden faydalanarak 9000 talentlik (yaklaşık 5 milyon altın) bir hazineyi himayesine almış ve Bergama’da saklamıştı. Bu gizli yerin korumasını da en çok güvendiği adamı  Phileteros’a vermişti.

Kentin bataklık halini alan görünümünden de faydalanarak yeni bir kent kurma fikrini oluşturmuştu. Nasıl olsa para çoktu.

Gerekli araştırmaları yaptırdıktan sonra yeni kentin yeri için en uygun yer Bülbül dağı ve Panayır dağının arasındaki vadiydi. Kendisi de inceledikten sonra emri verdi.

Kent bu vadi arasına kurulacaktı…

Nitekim de öyle oldu. Kısa sürede büyük bir kent kuruldu. Deniz kenarında, emniyetli ve manzarası olan bir yerdi.

Lysimachos’un 2 karısı vardı. Bunların üzerine ise 3. Olarak Arsinoe adlı Mısır kralının kızı ile evlendi.

Yeni kenti kurduğunda 3. karısına olan aşkından kentin adını onun adı yapmıştır. Bu ad Arsinoe'dir. Lysimachos'un ölümüne kadar bu ad ile anılmıştır resmiyette. Fakat geçmişten gelen Ephesos adı elbette daha kalıcı olmuştur. Kısa bir süre bu adla anılsa da değişim sağlanamamıştır.

İşte aşk koskoca bir şehir kurup o şehre sevdiğinin adını vermekle vücut bulmuş Efes’te. Hala Efes dediğimize göre çok etkili olmamış tarihte. Fakat karısının üzerinde etkili olduğuna eminim. Düşünsenize küçük hediyeler ile bile mutlu olan kadınlarımız koskoca bir şehrin adının onun adı ile anılmasına nasıl bir tepki verirdi?

Bence çok romantik :)  Sizce?


Tarihçi Tolga MERT 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Selçuk Efes Kent Belleği #EfesSelçuktanerelergezilir

  Selçuk Efes Kent Belleği Zaman Yolculuğu Efes Selçukluların ve Efes Selçuk’un tarihine, doğasına, insanına ilgi duyanların paylaşım noktas...