11 Ağustos 2020 Salı

EFESLİ LEYLEKLER


Leylek leylek havada

Yumurtası tavada

Gel bizim hayata

Hayat kapısı kilitli

Leyleğin başı bitli.

Sanırım çocukluğumuzda bu tekerlemeyi söyleyerek oynamayanımız yoktur. Şahsen ben çok severdim. Her sabah oynamak isterdim. Dışarıya pek çıkmadığımız dönemlerdi. Leylek kuşunu ilk gördüğüm anda peşinde koşarak onunla tanışmak istemiştim ki annem de arkamdan koşup beni eve götürdü. Hep adını sayıklayıp oyun oynadığım kuşu o dönemlerde pek yakından görememiştim.
Kentimizde, leyleği havada görenler o sene gezeceğine, yuvasında görenler o sene hep evde oturacağına inanırlardı. Bu batıl inanç hala daha devam etmektedir.
Zayıf gördüğümüz bir kişiye leylek gibi oldun deriz. Bu lafı Yozgat’ta duyamazsınız…
Kültürümüze, folklorumuza bu denli girmiş olan bu sevimli leylekler, yüzyıllardır bizlerin yazlıkçı dostudur. Onların gelişiyle sıcakların geldiğini anlar hatta geç kaldıklarında hepimiz endişelenirdik. Geldiklerinde yüksek bölgelere yuva kurarlardı. Özellikle dünyanın en büyük açık hava müzesi olan Efes Selçuk’ta tarihi yapıların üzerine yuva yaparlardı. Sanki bizlere “tarih hala kullanılabilir” diyorlardı. En meşhur alanları ise İstasyon meydanında bulunan Bizans devri su kemerlerinin üzerindeki yuvalardır. Onun dışında Artemis Tapınağı’nın tek sütunu, Efes’in belli başlı yüksek yerleri vesaire…
Yüz yıllardır misafirimiz olan bu dostlarımıza 2010 yılından bu yana yapılan çalışmalarla bilimsellik katarak, halkaladık. Onları dünyanın her yerinde takip altına aldık. Mesela; 2010 yılında Selçuk'ta halkalanan iki leyleğin Efes harabeleri girişinde, iki leyleğin Belevi Beldesi'nde, bir leyleğin Zeytinköy'de ve bir leyleğin de Söke'nin Karacahayıt Köyü'nde olduğu gözlemlendi. AYRICA Efes Selçuk'ta halkalanan üç leyleğin de, kuşbilimciler tarafından İsrail'de görüldüğü rapor edildi.
Tarihi gravürlerde, tarihi fotoğraflarda da bugünkü misafirlerimizin dedelerine rastlamaktayız.
Ayrıca birde Efesli Leylek diye Belediyemizin bir dergisi de var 😊
Kentimizde ki tüm can dostlarımızı koruyalım ve huzurlu yaşamasını sağlayalım 🍀
Resimde tontiş amcamız Mr. Carpouza...




2 yorum:

Selçuk Efes Kent Belleği #EfesSelçuktanerelergezilir

  Selçuk Efes Kent Belleği Zaman Yolculuğu Efes Selçukluların ve Efes Selçuk’un tarihine, doğasına, insanına ilgi duyanların paylaşım noktas...