4 Nisan 2016 Pazartesi

ŞİRİNCE TAŞ MEKTEP EĞİTİM TARİHİ ve MÜBADELE MÜZESİ AÇILIYOR !

ÖNEMLİ ve GÜZEL BİR GELİŞME İLE DİKKATİNİZİ ÇEKMEK İSTERİM !

ŞİRİNCE TAŞ MEKTEP
EĞİTİM TARİHİ ve MÜBADELE MÜZESİ
AÇILIYOR !
“İKİ YAKA BİR ÖYKÜ"
İzmir/Selçuk’un turistik köyü Şirince’de, Sengel Group’un 1996’dan itibaren Artemis Restaurant & Şarapevi olarak işlettiği Rumlar’ın tarihi okul binası 2011 yılında Tarihçi Ali CAN hocamın danışmanlığında “Taş Mektep-Tanzimattan Cumhuriyet’e Eğitim Tarihi Müzesi” olarak faaliyete geçmişti.
Şimdi ise yapacak olduğumuz projede, Şirince’yi geçmişi ile buluşturacağız.
Projenin sponsoru olan Sengel Group Yönetim Kurulu Başkanı V. Gökhan SENGEL ile yapmış olduğumuz toplantı sonrasında müzenin danışmanlığı ve kuruculuğu bana verilmiştir.
Yapısal olarak Şirince tamamiyle bir mübadele köyüdür. 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması protokolü gereği Türkiye – Yunanistan mübadelesi gerçekleşmiştir. Şirince’de yaşayan Rumlar’ın çoğunluğu Yunanistan’ın Nea Efesos köyüne yerleştirilmiştir. Şirince’ye ise çoğunluğu Yunanistan’ın Kavala (Muştiyan) ve Domatia’sından gelen Müslüman Türkler yerleştirilmiştir.
İşte bu mübadele sonucunda yaşanan acıları, anıları, hikayeleri yansıtacağımız müze, bölgede tek olma özelliği taşıyacak. Binanın adı ise ;
“Şirince Taş Mektep
Eğitim Tarihi ve Mübadele Müzesi “ olacaktır.
Müzemizde Neler olacak?
Müzemizde döneme ait birçok Osmanlıca ve Rumca belge, evrak, gravür ve fotoğrafların yanında dönemin giyim kuşamı da yansıtılacaktır. Yine bu yıllarda kullanılan eşyalar ile dönemin günlük yaşamı sergilenecektir. Balkanlardan ve Türkiye’den bir çok, çok sesli müziğin eşlik edeceği müzemizde bir de dönemin belgeselleri ile Şirince belgeselleri bir ekran yardımıyla gösterilecektir. Şirince dendiğinde Dido Sotiriyu es geçmek olmaz. Onun yaşam hikayesini, fotoğraflarını ve kitaplarını sergileyeceğimiz özel bir bölümde olacaktır. Ayrıca iki yaka bir öyküyü en iyi anlatan adı “Nea Efessos” olan birde kayık olacaktır.
Açılış tarihi 7 Mayıs olarak düşünüldü. Bu tarihte de bir sürpriz olacak olan ataları Şirince’den Yunanistan’ın Nea Efessos’una gidenlerin çocukları ve torunları Şirinceye gelecektir. Tam 93 yıl sonra atalarının toprakları ile buluşacak olanlar için şimdiden heyecanımız dorukta.
Çoğunluğu “ Mübadil” olan Selçuk Efes’li hemşehrilerimizin bu önemli projede beni ve bizi yalnız bırakmamasını temenni ederim. Kültüre, sanata ve tarihe her zaman saygı ve ilgi gösteren, fazlasıyla destek veren Sengel Group’a ve özellikle V. Gökhan Sengel’e teşekkürlerimi sunarım.
(Not: Elinde dedesinden, nenesinden, atalarından kalan sergilenmeye uygun olan obje, belge niteliği taşıyan nesneleri bağışlamak isterseniz mübadele ruhunu çok daha iyi, birlik içinde yansıtmamıza destek olacağına inanıyorum.)
“ Tarihçi Tolga MERT “


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Selçuk Efes Kent Belleği #EfesSelçuktanerelergezilir

  Selçuk Efes Kent Belleği Zaman Yolculuğu Efes Selçukluların ve Efes Selçuk’un tarihine, doğasına, insanına ilgi duyanların paylaşım noktas...