7 Aralık 2015 Pazartesi

Efesli Herostratus - Tarihin ilk Teröristi


Efesli Herostratus 

 Tarihin ilk Teröristi 



Tarihin kayda geçen ilk teröristi Efes’te…

Tarih Milattan Önce 356 yılının 21 Temmuz’u. Yani bugünden 2380 yıl önce ...

Efes halkının büyük uğraşlar ve fedakârlıklarla Tanrıça Artemis adına yaptırdığı ve dünyanın 7 harikasından olan tapınağı yakmakta neyin nesiydi?

Ayrıca politik bakımdan hassas olan bir dönemdeydi Efes, Pers İstilası altındaydı ve Pers Valisi Tsafernes tarafından yönetilmekteydi.

Sadece adını tarihe yazmak için muhteşem güzellikteki Artemis Tapınağını yakan. Şöhret meraklısı Herostratus, kendini yargılayan yargıca şu şekilde cevap vermiştir.

“Ben Herostratus. Artemis Tapınağını ben yaktım. Benim adım çağlar boyunca anılacak ama sen Kleon, Efes kentinin başyargıcı. Seni kim hatırlayacak?
Hayır, sen de beni yargıladığın için anılacaksın.”

Alınan karar, Herostratus adının sonsuza dek unutulması, namının duyulmaması yani “damnatio memoriae” cezası olsa da böyle birinin unutulması pek mümkün olmamıştır. Çünkü Tarihçi Theopompus, Hellenika (Yunan tarihi üzerine 12 kitap) isimli kitabında bu hikayeden bahsederek Efesliler’in verdiği cezayı boşa çıkarmıştır.

Sonuç olarak emellerine ulaşmıştı bu adam.

Peki, koskoca Tanrıça Artemis evini koruyamadı mı? sorusunun cevabı ise;

“21 Temmuz İÖ 356 günü, Büyük İskender’in doğduğu gündür ve Artemis aynı zamanda ebelik tanrıçası olduğundan doğumuna yardıma gitmiştir.”

(Bu inanışı İskender, Efes’e geldiğinde borç bilir ve tapınağın yeniden inşasını karşılamak isteyerek adını tapınağın girişine yazmaları karşılığında yardım edecekti. Fakat gururlu olan Efes halkı akıllıca bir yolla yardımı geri çevirirler. Büyük İskender’i de kırmamak için;

“Nasıl olur da bir tanrı, başka bir tanrıya tapınak yaptırabilir?” demişlerdir… Bunun üzerine İskender, Efes halkının üzerinden vergiyi kaldırarak tapınağa harcamalarını istemiş ve bir jest yapmıştır.)

(“Herostratik Şöhret” deyimi burdan geliyor. Psikolojide neye mal olursa olsun adını duyurmak isteyenler için kullanılır.) Ayrıca bugün şöhret olmak uğruna her türlü saçmalığı yapan internet şovmenlerini bu tanımlama ile açıklamak yerinde olacaktır.

Hikaye Herostratos’a yüklenilse de bazı araştırmacılar Herostratos yerine tapınağın çatısına yıldırım düşmesi gibi ya da bilinçli bir şekilde tapınak görevlilerinin tapınağın hazinelerini yağmalamak maksadıyla böyle bir şeye giriştiklerini savunurlar. Gerçek her ne ise kazanan Herostratos olmuş.

İşte tarihe geçmek mesele değil sonuç olarak nasıl geçtiğindir önemli olan…

Kimi tapınak yakıcı ve terörist,
Kimi de Büyük İskender olarak geçer tarihe…

Grigory Gorin’in yazdığı “Bir Efes Masalı” isimli oyunu bu hikâyeyi çok güzel anlatmaktadır.


Tarihçi – Tolga MERT





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Selçuk Efes Kent Belleği #EfesSelçuktanerelergezilir

  Selçuk Efes Kent Belleği Zaman Yolculuğu Efes Selçukluların ve Efes Selçuk’un tarihine, doğasına, insanına ilgi duyanların paylaşım noktas...